http://osstajicevo.edu.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide-show-new.01gk-is-21.jpglink
http://osstajicevo.edu.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide-show-new.03gk-is-21.jpglink
http://osstajicevo.edu.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide-show-new.04gk-is-21.jpglink
http://osstajicevo.edu.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide-show-new.02gk-is-21.jpglink
http://osstajicevo.edu.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide-show-new.05gk-is-21.jpglink
http://osstajicevo.edu.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide-show-new.06gk-is-21.jpglink
«
»

 „ПОД ОКРИЉЕМ БЕЛОГ АНЂЕЛА"

Последњи часови Православне културе у првом полугодишту у 3А разреду школе N 5 у граду Долгопрудни (Московска област) прошли су под називом "Под окриљем Белог Анђела". Они су били посвећени братској земљи Србији и руско-српском пријатељству. Почетком децембра директору наше школе стигло је писмо из Србије од директора школе „Свети Сава" (Стајићево), Зоране Медић са позивом да учествујемо у обележавању школске славе,Савиндана, и пошаљемо радове на конкурс. Ученици су читали текстове, писали саставе, рецитовали, цртали, говорили текстове о Куликовом и Косовом пољу, о нашим заједничким коренима, језику и вери. На крају часа сјединили су земљу која је донета са Куликовог и Косова поља. Сада се та земља чува у нашој школи у знак поштовања према херојској прошлости наших народа и верности заветима предака.

Ученици 3Б разреда припремили су писма и новогодишње честитке својим пријатељима из школе „Свети Сава" са којима се дописују.

                                                                                               Марија Н.Козлова, вероучитељ

                                                                                               г.Долгопрудни, Московска област

                                                                                                Русија

САСТАВ УЧЕНИКА 3Б РАЗРЕДА АЛЕКСЕЈА ИГНАТЈЕВА

„СВЕТИ САВА"-ДУХОВНА СНАГА СРПСКОГ НАРОДА"

Најзначајнији српски светитељ , свети Сава, био је најмлађе дете краља Стефана Немање и његове супруге Ане. Родио се 1169 године. Сину су дали име Растко(Растислав). Када је постао младић, Растко се није предавао забавама, већ се молио Господу да га упути на прави пут. Срео је руског монаха са свете Горе Атонске. Он му је испричао о монашком животу обитељи на Светој Гори. Са 17 година млади Растко је чврсто одлучио да оде у манастир. Урадио је то у тајности. Кренуо је у лов и није се вратио кући, већ се упутио на Свету Гору. Родитељи су послали слуге да га траже. Они су га пронашли, али је већ било касно. Он се већ замонашио под именом Сава. "Ја сам овде,али више нисам Растко, већ Сава. Ово су моје власи и кнежевска одећа; однесите мојим родитељима као доказ томе, шта се са мном догодило," -рекао је он. Родитељи су дуго туговали и послали сину писмо са позивом да се врати. И још су му послали велику количину злата, како за његове личне потребе, тако и за помоћ црквама и сиромашнима. Сава је изградио и украсио многе цркве. Ускоро је на Свету Гору отишао и његов отац Стефан Немања, који се и сам замонашио. Заједно са сином саградио је предивни српски манастир на Светој Гори, Хиландар.

ДЕЧИЈИ ЦРТЕЖИ СА ЛИКОВНОГ КОНКУРСА

УЧЕНИЦИ УМЕТНИЧКЕ ШКОЛЕ ИЗ Г.ДОЛГОПРУДНИ, МОСКОВСКА ОБЛАСТ

 

olovcice

tabla-galerija

tabla-vesti

tabla-kalendar

Free business joomla templates